Laatste Nieuwsitems

Populaire items

Home
 
U2 Kerkdienst in Elst
Waardering: / 6
SlechtZeer goed 
Geschreven door Karin Quaden   
Sunday 23 September 2007

Op zondagavond 14 oktober klinkt er voor één keer popmuziek in de Grote Kerk in Elst. Dan heeft de U2 - viering New Yearsday plaats. De Elster dominee Jeroen Jeroense is al ruim twintig jaar fan van U2. Hij vindt dat die band in zijn teksten en optredens een grote betrokkenheid bij wereldproblemen als milieuvervuiling, vluchtelingen en geweld toont. Volgens hem laat Bono, de leadzanger, zich zelfs gelden als een moderne profeet die de armoede in de wereld bekritiseert. De dominee ziet in de songteksten verwijzingen terug naar de bijbel. "Ik luister veel naar U2 in de auto. Dan hoor ik vaak teksten die letterlijk zijn terug te voeren op psalmen in de bijbel. Daarom kunnen we die teksten ook in een liturgie gebruiken", stelt Jeroense.

Dominee Jeroense heeft de kerkdienst New Yearsday opgezet en leidt hem. Een grote groep mensen, waaronder ook jongeren, bereidt de dienst samen met de dominee voor. "We doen dit niet speciaal om jongeren naar de kerk te trekken. Ik zie sowieso de scheidingslijnen tussen jong en oud verwateren. Ook in de maatschappij", meent Jeroense. " Sommige jongeren houden van klassieke muziek en sommige ouderen juist van popmuziek. Deze dienst is gewoon bedoeld voor een breed publiek. Ik vind het wel een uitdaging om samen met jongeren te werken."

De dominee blijft hameren op vernieuwingen in de protestantse kerk. "We moeten als kerk blijven vernieuwen. We moeten laten zien dat we midden in de samenleving staan en dat de kerk onderdeel is van de maatschappij. De kerk moet geen museum worden", zegt hij. De dominee verwacht dan ook veel van de U2-viering.

Bron: De Gelderlander

Laatst geupdate op ( Wednesday 23 January 2008 )
 
< Vorige   Volgende >
// Design & copyright // Kite Publishing 2002-2007 //